Vijf jaar Taalhuis Oostland!

Bibliotheek Oostland vierde in oktober 2019 het eerste lustrum van het Taalhuis met de uitgave van een lezenswaardig boekje. Hierin komen 12 deelnemers en vrijwilligers aan het woord, stuk voor stuk boeiende kennismakingen! Met een korte terugblik en informatie over de Piëzo methodiek is deze uitgave voor iedereen interessant.  

In de week van de alfabetisering in 2014 begon Esther de Wit met het interesseren van vrijwilligers om Taalontmoetingen te kunnen starten in bibliotheek Oostland, hoofdvestiging Pijnacker-Nootdorp. Ze heeft inmiddels een overkoepelende functie, want toen meer gemeentelijke subsidie vrijkwam, kon met nieuwe collega’s ook in andere vestigingen een Taalhuis worden opgezet: in Berkel en Rodenrijs (2015, Karlien van Bijnen) en in Lansingerland (2016, Kimberley Steenbergen).

Naast Taalontmoetingen en Taalmaatjes is het aanbod steeds verder uitgebreid met andere activiteiten. Alle zijn gericht op het geven van ondersteuning om aan een sterkere positie binnen onze maatschappij te werken, merendeels vluchtelingen.

Het Taalhuis is een informele organisatie, laagdrempelig en open voor iedereen. Vrijwilligers volgen een basistraining en krijgen verdiepingstrainingen. Vluchtelingen hebben veel meegemaakt, ondersteuning is maatwerk en begint met goed luisteren. Het is belangrijk dat het Taalhuis beschikbaar is in de woonomgeving, het bepaalt voor een groot deel het succes. Op naar het volgende lustrum!