Pitloze, sterke buitendruiven
De zomer van 2018 verbreekt het warmterecord uit 1826 en het is dus niet zo vreemd dat de wijnboeren in Nederland enthousiast zijn bij de start van het oogstseizoen. De kwaliteit, waaronder het suikergehalte, schept hoge verwachtingen. Voor wijn worden speciale rassen van Vitis vinifera geteeld, geschikt voor onze klimaat- en bodemomstandigheden. Voor de tuin is in Nederland ‘Glorie van Boskoop’ de meest bekende blauwe buitendruif. Het is een sterk ras met kleine bessen. Een diepblauw buitenras is ‘Mars’ (foto), sterk, gezond en bovendien pitloos. Niet vatbaar voor meeldauw en weinig eisen stellend aan groeiplaats en snoei. Sinds 1950 zijn vele pitloze druivenrassen in omloop gekomen, selecties uit kruisingen met de Amerikaans soort Vitis labrusca, waaronder roze en witte (groene): benaamde rassen, variërend in smaak (aroma). ‘Mars’ is iets minder zoet dan ‘Glorie van Boskoop’, maar heel lekker. Ik gebruik een sappan voor mijn jaarlijkse oogst. Het sap is na afkoeling/afsluiting goed bewaarbaar, ook ingevroren.
- EDEN magazine 62 – Editorial
- Camellia sasanqua ‘Maiden Blush’